Polisi pembayaran balik

Setelah pesanan dibuat, wang tidak akan dikembalikan.

Kami berusaha sebaik mungkin untuk memastikan barang anda diterima dalam keadaan baik. Kami mempunyai polisi pengembalian 14 hari sekiranya produk kami tidak sesuai dengan keterangan produk. Ini bermakna anda mempunyai 14 hari setelah menerima barang anda untuk meminta pengembalian.

Harap maklum bahawa setiap bungkus sabun mungkin berbeza warna kerana formulasi semula jadi kami. Ini tidak bermaksud bahawa sabun atau produk berkualiti rendah.

Sila laporkan apa-apa perbezaan atau produk yang salah kepada kami dalam masa 14 hari dari pembelian, sebarang tuntutan di luarnya akan diabaikan.

Bagaimana untuk layak mendapat pulangan?

Agar layak mendapat pengembalian, barang anda mestilah dalam keadaan yang sama seperti yang anda terima, tidak digunakan, dengan tag, dan dalam bungkusan asalnya. Anda juga memerlukan resit atau bukti pembelian.

Bagaimana untuk meminta pengembalian?

Untuk memulakan pengembalian, anda boleh menghubungi kami di yuan.sg@ehub365.edu.sg . Sekiranya pengembalian anda diterima, kami akan menghantar label penghantaran balik, serta arahan tentang bagaimana dan di mana untuk menghantar bungkusan anda. Item yang dihantar kembali kepada kami tanpa meminta pengembalian terlebih dahulu tidak akan diterima.

Pelanggan bertanggungjawab untuk mengembalikan produk kepada kami. Kami akan memberikan kredit untuk caj penghantaran semasa mengembalikan produk dan menghantar produk baru dengan kos kami.

Anda sentiasa boleh menghubungi kami untuk sebarang pertanyaan pengembalian di yuan.sg@ehub365.edu.sg .

Kerosakan dan masalah

Sila periksa pesanan anda semasa penerimaan dan hubungi kami dengan segera sekiranya item itu rosak, rosak atau jika anda menerima barang yang salah sehingga kami dapat menilai masalahnya dan memperbaikinya.

Pengecualian/barang yang tidak dikembalikan

Malangnya, kami tidak dapat menerima pulangan barang jualan atau kad hadiah.

Bayaran Balik

Kami akan memberitahu anda setelah kami menerima dan memeriksa pengembalian anda, dan akan memberitahu anda sama ada pembayaran balik tersebut diluluskan atau tidak. Sekiranya diluluskan, anda akan dikembalikan secara automatik menggunakan kaedah pembayaran asal anda. Harap diingat bahawa bank atau syarikat kad kredit anda memerlukan sedikit masa untuk memproses dan mengeposkan bayaran balik juga.